Hoe verschoon ik een luier


Hoe verschoon ik een luier

Een vraag waar je als nieuwe ouders ongetwijfeld mee te kampen krijgt, is hoe je nu eigenlijk een luier verschoont. Een hele simpele vraag, maar in de praktijk blijkt het toch nog een hele opgave. Daarom gaan we eens dieper in op deze materie en behandelen we de vraag: Hoe verschoon ik nou eigenlijk op de juiste manier een luier? 

Wat heb ik nodig

Laten we eerst eens even kijken wat je allemaal nodig hebt voor je met het verschonen begint. Allereerst natuurlijk een schone luier, dat spreekt voor zich. Verder heb je een handdoek nodig of hydrofiele luier, welke je onder de billetjes van je baby legt. Een washandje met lauwwarm water voor het schoonmaken van de billetjes van je baby en beschermende zalf van bijvoorbeeld Zwitsal na het schoonmaken. Met deze benodigdheden kom je al een heel end.

hydrofiele luiers

Geeft te denken, het verschil tussen een handdoek en hydrofiele luiers.

Aan de slag

Wanneer je aan de slag gaat om voor de eerste keer je baby te verschonen, zorg er dan voor dat je alle benodigdheden binnen handbereik hebt, en je baby niet hoeft te verlaten. Leg je baby op een aankleedkussen of handdoek en ga aan de slag. Mocht er iets dringends tussen komen, bijvoorbeeld telefoon of de deurbel, laat je baby dan nooit alleen. Leg je baby desnoods even terug in zijn of haar bedje.

Maak de vieze luier los en til de beentjes van je baby tot boven het buikje, zo voorkom je dat deze smerig worden. Als er veel ontlasting op je baby zit, veeg het grofste dan alvast af met het nog schone gedeelte van de luier. Vouw vervolgens de smerige luier omlaag en maak het hele gebied wat smerig is, voorzichtig schoon met een lauwwarm washandje of iets gelijkwaardig. Veeg bij een meisje altijd van voren naar achter, dus van de vagina naar het kontje. Zo verklein je de kans op infecties rondom de vagina. (Bij een jongetje is dit net andersom) Controleer ook of er niets in de vagina achter is gebleven, om zo eventuele narigheden te voorkomen. Doe de vieze doekjes in de luier en gooi deze weg.

Schone luier aanbrengen

Vouw de schone luier open en leg deze onder de billetjes van de baby. Zorg dat de luier precies in het midden van de baby ligt. Wanneer je een luier van katoen gebruikt, vouw je deze in een driehoek. Vouw de onderste punt naar boven, en een punt van de zijkant naar het midden. Hou deze twee punten op de plaats en pak de laatste derde punt, en vouw deze ook naar het midden. Bevestig alles met veiligheidsspelden waarbij je vanzelfsprekend zeer voorzichtig te werk gaat.

Hou bijvoorbeeld altijd je vinger tussen de speld en je baby in, zo voorkom je dat je je baby prikt wanneer het mis gaat en dat scheelt een hoop lawaai!

Belangrijk is dat het niet uitmaakt welke luier je gebruikt, deze moet altijd nauwsluitend om je baby zitten maar niet te strak! Controleer dit door bijvoorbeeld een vinger tussen de luier en de baby te schuiven, lukt dit niet dan zit de luier te strak.

Nu kun je volledig aan de slag. Je zult merken dat naarmate je het vaker doet je er steeds beter aan gewend raakt. Binnen de kortste keren ben jij een echte luier verschoon expert! Succes..

Bekijk hieronder een filmpje van de kraamvogel waarbij je kunt zien hoe het exact in zijn werk gaat.