Luiers geschiedenis


Luiers geschiedenis

Het gebruik van luiers gaat terug tot in de oudheid. De luiers zoals we die heden ten dage kennen is ontstaan in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Hieronder vind je een beschrijving van het ontstaan, het nut en de geschiedenis van de luier

Klassieke oudheid

Met als zoveel dingen, was men vroeger heel bekwaam in het vinden van praktische oplossingen voor problemen. Dit geldt uiteraard niet alleen voor luiers, maar voor heel veel producten. Wanneer de mens oplossingen niet op een presenteerblaadje krijgt aangereikt, wordt men vindingrijk. Dit begrip stond aan de basis van veel oplossingen, waar we zelfs vandaag de dag nog volop van profiteren. Vroeger had men natuurlijk nog niet van die comfortabele luiers zoals we die vandaag de dag hebben. Laat staan dat er luiers aanbiedingen waren.

Omdat de ontlasting van baby’s toch voor veel overlast zorgde, werden er naar verluid vaak dierenvellen en gebladerte gebruikt om het op te vangen. Er zijn documenten gevonden waaruit blijkt dat Egyptenaren, Romeinen en Azteken allemaal dingen gebruikten die op het primitieve gebruik van luiers wijzen.

Begin van de vorige eeuw

In het begin van de vorige eeuw, ontstond de basis van de luiers zoals we die nu kennen. Er kwam een meer ‘humane’ oplossing voor het ontlasting probleem van baby’s. Er werd geëxperimenteerd met katoenen lappen die bij elkaar werden gehouden met veiligheidsspelden.

Luiers vanaf 1950

Het begin van de vorige eeuw, was tevens het startschot en begin van veel studies over hygiëne en bacteriën. Dit liep natuurlijk synchroon met veel oplossingen die werden bedacht gerelateerd aan hygiëne. Steeds meer mensen begonnen de luiers uit te koken om ze zo te ontdoen van bacteriën en her te kunnen gebruiken. Tot diep in de jaren 60 ging men op deze manier met luiers om.

Parachutestoffen luiers

De uitvinding van de moderne luier vond echter al begin 1950 plaats. Een Amerikaanse moeder naaide op haar naaimachine een broekje van parachutestof. Tevens werden de veiligheidsspelden vervangen door drukknopjes. Wanneer dit product op de markt werd gebracht, sloeg het meteen aan en werd een overweldigend succes.

Het succes inspireerde de vrouw en zorgde er voor dat er een wegwerpluier kwam voor eenmalig gebruik. Op deze manier werd het koken van luiers een overbodige bezigheid en hield men weer meer tijd over voor andere dingen. Tijd was in die periode sowieso al een kostbaar goed. Ze wou gebruik maken van een stof die vocht absorbeerde, maar papierfabrikanten zagen er geen heil in. De ontwikkeling van de moderne luier kwam tot stilstand, tijdelijk!

De eerste pampers

Tien jaar later was het Procter & Gamble die als eerste weer geïnteresseerd raakte in het idee. Papierpulp bleek een uitmuntende vocht absorberende stof te zijn die uitermate geschikt was voor het idee van de Amerikaanse moeder. In het begin van de jaren 60 werd dan eindelijk de eerste pamper op de markt gebracht, het werd een doorslaand succes.

3de kwartaal van de 20ste eeuw

Hierna nam de ontwikkeling van luiers en pampers in exponentiële groei toe. Steeds meer fabrieken en producenten zagen heil in het product. Dikke en zware luiers werden steeds lichter en absorberender. De plakstrook doet zijn intrede en luiers worden steeds elastischer waardoor ze zich beter aanpassen aan de vorm van de bips van de baby.

De luier ontwikkeling gaat door

Zoals met alles staat ontwikkeling nooit stil. Nieuwe technologieën leiden tot nieuwe ideeën. De luier zal daarom nog verfijnder worden, lichter, meer absorberend en elastischer. De gebruiksvriendelijkheid neemt zo toe.

Luiers aanbieding

Daar waar begin 20ste eeuw geen haan naar luiers kraaide, staan fabrikanten nu letterlijk in de rij om luiers te mogen produceren. De wereld en daarmee babypopulatie neemt louter toe de komende decennia. Tegenwoordig zijn er zelfs luiers aanbiedingen. Ben jij benieuwd naar de beste aanbiedingen van luiers en pampers? Kijk dan hier.