Milieuvriendelijke luiers


Milieuvriendelijke luiers

Over het algemeen zijn luiers bijzonder slecht voor het milieu. Zeker als je er een simpel rekensommetje op los laat hoeveel er per jaar door heen gaan in Nederland, in de wetenschap dat jij alleen voor jouw baby al 7300 luiers gebruikt in de eerste 4 jaar. Zoals bij heel veel producten komen er in de laatste jaren ook voor luiers steeds ‘groenere’ initiatieven. 

De wegwerpluier, een drama voor het milieu

De wegwerpluier bestaat voornamelijk uit papierpulp, plastic, en absorptiekorrels. Papierpulp wordt net als papier zelf van bomen gemaakt. Vanwege de hoeveelheid luiers die wereldwijd nodig zijn worden er ontzettend veel bomen gekapt voor het verkrijgen van deze pulp. Dan hebben we het nog niet eens over het plastic gehad, dit wordt van olie gemaakt wat ook al zo’n lekker gewild goedje is. Bovendien worden wegwerpluiers maar eenmalig gebruikt en zijn ze niet recyclebaar.

De katoenen luier, ook slecht voor het milieu

Vaak wordt onterecht gedacht dat de katoenen luier een beter en groener alternatief is voor de wegwerpluier. Het wassen en drogen van dergelijke luiers, kost daarentegen zoveel energie, dat ook deze luiers een aanslag op het milieu betekenen. Ook katoenen luiers zijn dus niet bepaald als milieuvriendelijk te bestempelen.

Zijn er überhaupt milieuvriendelijke luiers?

Het is lastig om objectief te constateren of er al een echt milieuvriendelijke luier is of niet. Wel komen er de laatste jaren steeds meer initiatieven om luiers milieuvriendelijker te maken, en het feit dat dit onder de loep wordt genomen is natuurlijk sowieso al een positieve noot. enkele initiatieven op een rijtje:

– Een Mexicaanse luierproducent heeft een luier ontwikkeld die sneller wordt afgebroken.
– Op gemeentelijk vlak in Nederland, kiezen steeds meer gemeenten er voor om luiers apart in te zamelen. De luiers gaan vervolgens naar Orgaworld, waar ze vergist worden.
– Knowaste, een bedrijf uit Arnhem haalt luiers op van kindercrèches en ziekenhuizen om verschillende stoffen in de luiers klaar te maken voor hergebruik.

De milieuvriendelijke luier van de toekomst

Zoals met zoveel producten in de 21ste eeuw, worden naar verwachting ook luiers steeds milieuvriendelijk gemaakt. Om ook in de toekomst in een duurzame wereld te kunnen leven moet dit ook wel. Complexe problemen vragen om duurzamere oplossingen. Alleen op deze manier kunnen er straks meer dan 7 miljard mensen op deze prachtige aardbol blijven leven. De duurzaamste oplossing qua luiers is natuurlijk nog altijd om uw kind zo snel mogelijk zindelijk te maken. Zo vervalt de vraag naar luiers eerder, en dit bespaart niet alleen geld, maar ook het milieu!